Ik ben een molrat

wie-is-de-mol-bedrijfsuitje-%2f-vrijgezellenfeest

De naakte molrat (Heterocephalus glaber) is een knaagdier uit de familie Bathyergidae. Het is de enige soort van de onderfamilie Heterocephalinae. Hij is waarschijnlijk niet heel erg verwant aan de andere Bathyergidae. Hij komt voor in Kenia, Ethiopië en Somalië en nu dus ook voortaan in Nederland!

Naakte molratten hebben een cilindrisch gevormd lichaam dat 14 tot 18 centimeter lang is. Het gewicht is ongeveer 30 – 50 gram. De poten van het dier zijn kort en slank. Het lichaam lijkt bijna geheel haarloos op enkele tastharen (vibrissae) na. Daarnaast hebben zij een heel fijne beharing. Door het ontbreken van beharing is het voor parasieten moeilijk om zich op het lichaam te nestelen. De huid ligt los en in plooien rond het lichaam, waarbij de rug donkerder gekleurd is dan de buik. De donkere kleur op de rug dient als camouflage wanneer zij zich ’s nachts naar buiten begeven.

De ruime, geplooide huid beschermt de organen wanneer de dieren zich door de zeer smalle gangen dringen. Daarnaast bevordert de ruime huid de beweging in het gangenstelsel, waar de dieren zich net zo snel achterwaarts als voorwaarts kunnen verplaatsen. Daarnaast zitten er tastharen aan de voor- en achterpoten, de oogleden en rond de mond. De vibrissae (tastharen) bevinden zich voornamelijk in het gezicht waarbij de snorharen van bijna twee centimeter de langste zijn. De kop van de dieren is conisch met een afgeplatte neus. De ogen zijn erg klein en met een dik ooglid afgedekt, zodat er maar een kijkspleetje over blijft. Hun visuele waarnemingsvermogen is erg klein. Ook de oorgaten zijn erg klein en de dieren hebben geen oorschelpen. De neusgaten liggen dicht bij elkaar in een hoefijzervormig gebied, boven de knaagtanden en zijn door een huidplooi afgedekt.

Als verdere kenmerken heeft het dier opvallend grote knaagtanden, die het kan gebruiken om te graven. Hiervoor hebben de dieren zeer sterke kaakspieren die bepalend zijn voor de vorm van de kop en ongeveer 25% van de totale spiermassa innemen. Met de grote knaagtanden kunnen de dieren door de harde woestijngrond graven. Hierbij wordt de mondholte door huidplooien afgesloten, zodat er geen aarde in de mond kan binnendringen. De tanden slijten hierdoor aan de uiteinden, maar worden tevens geslepen. Die knaagtanden groeien gedurende hun hele leven. Bijzonder is het dat de naakte molrat de knaagtanden onafhankelijk van elkaar kan bewegen.

Naakte molratten leven in een zelf gegraven burcht, met gangen en kamers. De uitgegraven aarde vormt een soort molshopen.
Gangen, kamers.. burcht.. Smerig zeg!

Dus wil jij het vies spelen en denk jij een ideale molrat te zijn, klaar om je medespelers voor het lapje te houden?
Speel het smerig, boek het vast, en zorg dat jij zelf de molrat bent;)

Haha! Juist. We gaan het smerig spelen: stuur me een offerte!